Hvorfor IVK? Hvor kommer det fra? IVK og hjerneforskningen!

Hvad er IVK?

I vores liv, i familien, på arbejdspladsen og alle situationer, hvor vi konfronteres med andre mennesker, bliver vi hele tiden udfordret på vores forskelligheder. Forskellige ønsker og forventninger skaber konflikter. Konflikter kan let give stress, skabe afstand og tappe alvorligt på energien og trivslen for alle. Konflikter kan også være den kraft og spænding, der skaber kvalitet i kontakten, fordyber vores relationer, fører til kreativitet og får nye veje til at blomstre op. Det kommer helt an på, hvordan konflikterne håndteres!

Mange konfliktløsningsmetoder kan hjælpe os med at finde win-win løsninger på konkrete problemer. Nogle gange bliver effekten kortvarig, fordi der ikke er kontakt omkring BEHOVENE bag de problemer, der søges løst. IVK giver parterne i en konflikt redskaber til at skabe kontakt og afklare behov, så løsningerne bliver konkrete og relevante.

 

IVK byder på et simpelt dialog-værktøj, der taler til vores natur. IVK kan bruges fra dag 1, samtidig med at det bliver stadig mere meningsfuldt og effektivt jo mere man arbejder med det, idet IVK samtidig byder på et helt nyt menneskesyn og samfundsparadigme.

 

IVK er ikke et quick fix. Men udfordringen ligger ikke i at forstå IVK. Den ligger oftest i at aflære det vi plejer at gøre. Det hjælper at øve sig!

 

IVK gør os i stand til at få en helt unik og meget dyb kontakt med, hvad der virkelig foregår i os selv og andre mennesker. Dermed hjælper IVK os med at se andre mennesker som mennesker. Og når vi kan se mennesket i andre, kan vi have den forunderlige oplevelse, at den vrede eller irritation, vi havde lige før, , pludselig fordufter. Det sker fordi vi kan genkende andre mennesker i os selv, når det er deres følelser og behov vi ser, og ikke kun deres adfærd. Når vi genkender andre i os selv, får vi direkte adgang den empatiske, medfølende side, der er i os alle.



...... hvor kommer det fra og hvad er kernebudskabet?

IVK byder på en bestemt måde at anskue mennesker og relationer på

IVK er et menneskesyn og en måde at kommunikere på. Helt centralt er intentionen om at møde sig selv og andre mennesker med fokus på at forstå og skabe kontakt. Det vi søger kontakt med er hvilke behov, der er på spil hos os selv og andre.

IVK er udviklet af den amerikanske psykolog Marshall B Rosenberg, ph.d. Rosenberg er meget optaget af, hvad der skaber fred og trivsel imellem mennesker. Hvorfor forbliver nogen mennesker varme og udømmende trods krig og vold i deres liv, mens andre mennesker med tilsyneladende mindre traumatiske liv udvikler aggressivitet, utålmodighed og vrede over ting som at skulle vente i bilkø, et barn der smider sig på gulvet i supermarkedet, pladstrængsel i bussen, mv.

Marshall Rosenberg argumenter for at alt hvad mennesker nogensinde gør, gør de i et forsøg på at møde behov. Nogle gange forsøger vi at møde vores behov på måder som er tragiske, desperate, destruktive eller selvdestruktive, og som somme tider oveni købet gør det svært for andre at forstå os og imødekomme os. Men, det hjælper ikke på en aggressiv og ubehagelig kommunikation og adfærd at irettesætte, kritisere og bebrejde mennesker for at forsøge at møde deres behov på desperate måder .det efterlader blot deres behov endnu mere umødte, og gør deres forsøg på at få dem mødt endnu mere desperate. Derfor må vi, hvis vi ønsker fred mellem nationer, på arbejdspladser og i vores private relationer, starte med at holde op med at dømme og kritisere og vende blikket mod de grundbehov alle prøver at få hørt.

Grundlaget for IVK er den antagelse at

  1. vi har følelser FORDI vi har behov. Vores følelser er nerveimpulser i vores biologiske system, der advarer os, når vi har umødte behov (så føler vi vrede, irritation, angst, uro, mv.) og fortæller os det, når vores behov er mødt (så føler vi glæde, varme, entusiasme, ro, mv.).
  2. alt hvad vi gør, gør vi for at opfylde behov. Uanset hvordan vi taler eller handler, så gør vi det for at få hørt/mødt vores basale behov
  3. behov er universelle, ligeværdige og genkendelige for alle. Dermed skelner IVK mellem behov og strategier (det vi gør for at møde vores behov). Det er sjældent vores behov, der skaber konflikter, det er vores strategier til at forsøge at møde vores behov, vi er uenige om. Og det er vi, fordi de strategier vi vælger afhænger af vores kulturbaggrund, køn, alder, religion, historie, mm. Derfor er vi ofte meget forskellige på strateginiveau og har svært ved at nå og forstå hinanden på det niveau. Behovene kan vi til gengæld genkende hos hinanden og derfor har vi lettere ved at forstå hinanden og ville hinanden, når vi taler ud fra behov før løsninger.
  4. når vi kan se og forstå hinanden på behovsplan, kan vi lettere finde strategier/løsninger, som tager hensyn til alle behov.

IVK byder på en konkret kommunikationsmodel

Den måde, vi har lært at tænke og kommunikere på gør det ikke let for os at opnå kontakt og forståelse hverken med os selv eller andre. I sit mangeårige arbejde som klinisk psykolog interesserede Marshall B. Rosenberg sig særligt for, hvad det er der giver os oprigtig kontakt med os selv og andre. Hvad er det, der gør, at vi oplever os hørt og forståede i vores dialog med os selv og andre. Herudfra har Marshall B Rosenberg udviklet en kommunikationsnøgle, som kan hjælpe os med at få den kontakt, vi ønsker. Den anbefaler os at udtrykke det vi oplever som observationer (i stedet for tolkninger, vurderinger og domme), at fortælle hvordan vi har det med det vi oplever, uden at give andre ansvaret for vores oplevelse, at finde ind til de behov, som vores følelser vil gøre os opmærksom på, og at finde på konkret(e) strategi(er) / aktive skridt, som vi tror vil bidrage til at opfylde vores behov bedre.

IVK dialog er en dans mellem ærlighed og empati

IVK anbefaler at vi i dialog med andre veksler mellem at fortælle ærligt hvad der sker i os selv og lytte til hvad der sker i andre med empati. Både ærligheden og empatien følger ovenstående nøgle, og adskiller sig på nogle væsentlige punkter fra andre bud på, hvad ærlighed og empati er.

Erfaringerne med IVK

Erfaringerne med IVK er, at hvis vi, i stedet for at tænke og dømme, forholder os nysgerrige, åbne og udømmende overfor intensionerne med det, der siges og gøres, kan vi skabe den kontakt med os selv og andre, som er grundlæggende for vores velbefindende og vores selvværd. Velbefindende og selvværd er grundlæggende for vores motivation og skaberkraft og ikke mindst vores lyst til at bidrage til at møde andres behov.



IVK og HJERNEFORSKNING

 

Den seneste hjerneforskning er begyndt at interessere sig for om der er en sammenhæng mellem hjernens udvikling og funktion, og vores evne til empati og trivsel, lykke, livsduelighed, ydeevne, forventet levealder, osv.

 

I vores sidst ankomne hjernedel, frontallapperne, ligger vores evne til empati og medmenneskelighed

Egentlig har vi 3 hjerner. De ligger ovenpå hinanden i den rækkefølge, de er kommet til gennem vores udvikling. Flere hjerneforskere mener nu, at vi har en ny hjerne på vej, der byder på et bevidsthedsniveau, der er langt mere vågent, nærværende og empatisk. Den nye hjerne ligger i den forreste del af hjernen, det der hedder frontallapperne. I de seneste år er der kommet flere studier, der viser, at bestemte former for meditation kan forøge aktiviteten I den del af hjernen. Når det sker, fortæller forsøgspersonerne om en oplevelse af ekstrem klarhed, og forbundethed med andre levende væsner. I mange år har forskere hjulpet erhvervsledere, elitesportsfolk og andre med at træne hjernen til at producere bestemte hjernebølger i frontallapperne, fordi det giver bedre indre balance, bedre stresshåndtering, mere energi, overblik, mental klarhed, større koncentrationsevne og fokus, og dermed ydeevne.

 

Høj aktivitet i frontallapperne gør mennesker mere empatiske

 

Der opnås også en større sammenhæng mellem højre og venstre hjernehalvdel. Den venstre sproglige, verbale og analytiske og den højre kreative, visuelle del. Hos rigtig mange mennesker er den venstre halvdel stærkt dominerende. Det kan man måle på hjernebølgerne. Den højre hjerne halvdel er unik for os som mennesker, den giver os kontakt med det, som virkelig betyder noget: fred, glæde, kreativitet og det spirituelle.

 

Man har således fundet, at udviklingen af frontallapperne også udvikler større empati og en udpræget oplevelse af forbundenhed med andet levende. Vi bliver mere humane og kærlige mennesker, når pandelapperne udvikles mere.

 

IVK træning øger vores aktivitet i frontallapperne

 

Det interessante i forhold til IVK er, at i søgningen efter, hvad der så kan give os større aktivitet i frontallappernes hjernebølger har nogle undersøgelser (j.f. BePeace med understøttelse af Heart Math, Stanford University) fundet, at IVK træning som også meditation netop giver disse rolige, aktive hjernebølger i frontallapperne.

 

Hvorfor? Fordi IVK giver hjælper os til at se om bag vores tilfældige, kulturelt betingede verbale udtryk til de behov, der ligger bag. Og de behov er universelle, ens for alle mennesker uanset kultur og opvækst. Derfor hjælper fokus på behovene os med at genkende andre mennesker i os selv. Det giver os forståelsen og næstekærligheden. Og det giver os tilliden, roen og den indre balance.

Nyheder

INSPIRATION